Våra produkter har blivit populära sedan 2004.
Miljontals familjer räknar med att NOCTUS håller dem friska.

Krillolja fördelaktigt för muskelfunktion och storlek hos äldre, enligt ny studie

I en nyligen publicerad studie av Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, fann forskarna att tillskott av krillolja på fyra gram (g) per dag kan ha gynnsamma effekter på skelettmuskelns funktion och storlek hos friska, äldre människor. Krillolja innehåller höga koncentrationer av omega-3-fettsyrorna DHA och EPA som tidigare vetenskapliga studier har visat är viktiga näringsämnen för kroppen när den åldras.

“När människor åldras upplever vi en långsam försämring av vår muskelmassa och funktion. Tidigare forskning har visat att EPA- och DHA-tillskott kan påverka muskelproteinsyntesen, muskelvolymen och styrkan positivt, och intressant nog tyder denna nya studie på att kolin i krillolja kan ha ytterligare positiva effekter för skelettmuskelmetabolism och hälsa. Denna studie stärker hypotesen att dagligt tillskott av krillolja under en längre period kan förbättra lårmuskelstyrkan, greppstyrkan och muskeltjockleken hos friska, äldre vuxna.”

Inne i studien
Den randomiserade, dubbelblinda, kontrollerade studien omfattade 102 män och kvinnor alla över 65 år. Deltagarna var relativt inaktiva för att delta i mindre än en timmes självrapporterad träning varje vecka när de gick in i studien. Deltagarna delades slumpmässigt in i två grupper, en kontrollgrupp som fick placebo och en testgrupp som fick fyra g Superba krillolja per dag. Innan studien startade, mätte forskarna baslinjenivåer för lårmuskelstyrka, greppstyrka och lårmuskeltjocklek, såväl som kort prestationsförmåga fysisk funktion och en rad faktorer, såsom kroppsfett och blodfetter.

Viktiga resultat
Deltagare som fick dagliga tillskott av krillolja visade följande förbättringar (från baslinjen) i slutet av studien: Ökning av lårmuskelstyrka (9,3%), greppstyrka (10,9%) och lårmuskeltjocklek (3,5%), i förhållande till kontrollgruppen. Ökning av röda blodkroppars fettsyraprofil för EPA 214%, DHA 36% och omega-3-index 61%, i förhållande till kontrollgruppen. Ökad M-Wave med 17% (relativt kontrollgruppen), vilket visar excitabiliteten av muskelmembranet i muskeln.

Resultat
Vid slutförandet av studien, med totalt 94 återstående deltagare, drog forskarna slutsatsen att dagligt tillskott av krillolja under sex månader resulterar i statistiskt och kliniskt signifikanta ökningar av muskelfunktion och storlek hos friska äldre vuxna.

“Detta är ytterligare en stark indikation på att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA är viktiga näringsämnen för vuxna när vi åldras, och vi är angelägna om att undersöka detta ytterligare, särskilt om detta kan vara en användbar behandling för dem som redan har muskelsvaghet”, säger Dr Stuart Gray, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, Glasgow, Storbritannien.

Mer information
Dessa resultat publiceras nu i Clinical Nutrition, i en artikel författad av Saleh AA. Alkhedhairi, Faris F. Aba Alkhayl, Ahmad D. Ismail, A. Rozendaal, M. German, B. MacLean, L. Johnston, A.A. Miller, A.M. Hunter, L.J. Macgregor, E. Combet, T.J. Quinn, S.R. Grå.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish